Gathe’s Indira vh Goorhof en Yvonne zijn geselecteerd voor het project Mei Grand Prix Mei Grand Prix 2.0 voor de 4/5 jarigen! Heel veel zin in de trainingen bij Sjak Laarakkers! Op naar veel leermomenten, veel dank naar de sponsors van dit project. Op de site van De Hoefslag staat een leuk interview.

Yvonne Snieder: ‘De kwaliteit van Indira komt bovendrijven’

Onlangs werd bekend dat ‘Mei Grand-Prix nei Grand-Prix’, het project dat Friese dressuurcombinaties naar de Grand Prix moet brengen, een vervolg krijgt. Nieuw aan MGPNGP 2.0 is dat er ook mogelijkheden zijn gecreëerd voor jonge paarden. Yvonne Snieder werd met De Mersken Gathe’s Indira vh Goorhof (v Don Juan de Hus) geselecteerd voor het traject. ‘Ik ben heel blij dat ik zo de kans krijg om Indira verder op te leiden.’

Snieder, die haar stallen heeft in het Friese Donkerbroek, heeft de vosmerrie nu zo’n driekwart jaar onder het zadel. ‘Ik werk al langere tijd samen met Rob Mekelenkamp, die haar samen met Wim Sneyers heeft. Ik heb twee paarden samen met Rob in eigendom en nog wat jonge aanwas.’

Fijn contact

Toen Snieder Indira onder het zadel kreeg, was de nu 5-jarige merrie licht aangereden. ‘Het is een grootramig paard met drie goede gangen en veel kracht. Eerst dacht ik dat het ‘gewoon’ een goed paard was. Maar de laatste tijd begon ze ineens op me af te komen, waarmee ik wil zeggen dat ik heel fijn contact met haar kreeg. Het is een proces naar elkaar toe komen. In het begin leek ze af en toe in haar eigen bubbel te zitten. Nu heb ik met het rijden zoveel contact dat ik wat ik vraag ook terugkrijg. Dat je aan overgang denkt, en dan gebeurt het al. Dan merk je dat ze heel veel kwaliteit heeft. Mede daardoor zijn we met vlag en wimpel geselecteerd voor Mei Grand-Prix nei Grand-Prix’.

Richting Grand Prix

MGPNGP is een samenwerking tussen KWPN Regio Fryslan en KNHS Regio Fryslan om de sport in de regio naar een hoger niveau te tillen. In de afgelopen vier jaar begeleidde coach Alex van Silfhout de deelnemende combinaties richting de Grand Prix. ‘Daar zijn nu ook een aantal juniorencombinaties bijgekomen, zodat de gezamenlijke kennis zich als een olievlek uit kan breiden. De coaches krijgen daarnaast met het toevoegen van de jonge paarden zicht op de kwaliteit van de jonge aanwas en zien zo welke combinaties er op den duur door kunnen stromen. Ik vind het heel goed bedacht om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het omhoog tillen van het niveau. Zodat we allemaal beter worden.’

Intensieve begeleiding

Voor de geselecteerde combinaties staat onder meer maandelijks een training van Sjak Laarakkers op het programma en verder intensieve begeleiding tijdens wedstrijden. ‘Om te kijken of wat er in het paard zit ook tot uiting komt. Daarnaast is er mentale en fysieke begeleiding, onder meer van een eco-coach en topsporttrainingen in Heerenveen.’

Indira heeft als vader de recent overleden hengst Don Juan de Hus, haar moeder is de Grand Prix merrie Helena v h Goorhof, gereden door Theo Hanzon. Deze merrie werd ook Nederlands kampioen in de Lichte Tour. Indira kreeg dit jaar via embryotransplantatie een veulen van de Duitse hengst Secret en is voor volgend jaar via een draagmoeder drachtig van Ebony.

Werkbare paarden

‘Ik start in het M1 met Indira, volgende week rijden we op het Fries Kampioenschap. Ik was niet zo bekend met het bloed, het blijken laatbloeiers te zijn, maar ook heel werkbare paarden. Indira is een zeer lieve merrie met een eigen wil. Een beetje dromerig, maar dat ben zelf ook dus daarom matcht het wel heel goed. We hebben enorme sprongen gemaakt en het is heel leuk om te zien hoe een paard kan veranderen. De kwaliteit komt nu echt bovendrijven aan de stam zal het niet liggen.’

Het jonge-paarden-project binnen MGPNGP wordt over een jaar geëvalueerd. ‘Ik had het met mijn senioren-paard ook leuk gevonden, maar dan duurt de verbinding vier jaar en zijn de eigenaren niet vrij wanneer ze een paard willen verkopen. Die paarden zijn 7 jaar of ouder en dan kom je automatisch boven de tien jaar uit. Dat is voor sommigen een drempel.’

Voor Snieder stond van tevoren al min of meer vast dat ze Indira gedurende twee jaar op mocht leiden. ‘Daarna kijken we verder. Als ze het echt goed oppakt, hoop ik uiteraard op de Grand Prix. Maar je weet het pas zeker, als je er echt aan begint.’